4.2.2. Vaccum casting processen.


1.) En  SLA, SLS eller Thermo Jet model gøres klar til afstøbning i silikonegummi, ved at man sætter tape, på de kanter hvor man ønsker at delelinien skal være.

2.) Modellen placeres i en form, som for eksempel er lavet af træ. En tap til et hul, som senere skal anvendes til materialeindløb placeres.

3.) I formen hældes en 2 komponent silikonegummi, som herefter hærder. Under hærdningen kan eventuelle luftbobler fra silikonegummien da stige til vejrs, og ikke ødelægge afstøbningens resultat.4.) Formen fjernes og silikonegummien skæres fri i delelinierne hvor tapen er placeret. Endvidere fjernes tappen til indløbstuden.

Silikonegummien tages fra hinanden, og på den måde vil hver side af tapens overflade udgøre en værktøjsdel.

Den oprindelige model fjernes helt fra silikonegummien (i de fleste tilfælde går modellen i stykker, når den skal fjernes).

Nu fjernes tapen og silikoneværktøjsdelene (eller silikonenegativerne) sættes

sammen igen, og der hældes PUR (polyurenthan) plast ind i hulrummet. PUR plasten hældes i under vaccum i en speciel maskine.
5.) PUR plasten hærder og silikonen skilles ad.

PUR plasten tages ud af silikonen, og indløbsstuds og eventuelle tappe fra lufthuller klippes af, hvorefter modellen er klar til brug.
Illustrationer: LAKAN.DK